Ο ΠΕΔΟΥΛΑΣ - μουσική ξενάγηση με τον Κώστα Κακογιάννη

 


Στη σημερινή ποδηλασία μου πέρασα από τον Πεδουλά (κάπου 12 χιλιόμετρα από τη Λεμύθου). Πρόκειται για το χωριό της μητέρας μου της Ελένης, έτσι θυμήθηκα αυτό το βίντεο, που της έκανα δώρο στη γιορτή της. 



"Ο ΠΕΔΟΥΛΑΣ"
μουσική & βίντεο  ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
"Pedoulas" music & video by Costas Cacoyannis


Ο Πεδουλάς βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους, στην Κοιλάδα της Μαραθάσας, 
σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Είναι περιτριγυρισμένος από περιβόλια με κερασιές και μηλιές.
Η ονομασία του θεωρείται ότι προέρχεται από τη λέξη πεδιλάς, που σημαίνει τον κατασκευαστή υποδημάτων (πέδιλων), αφού στο χωριό υπήρχαν μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα φημισμένα βυρσοδεψεία.




Στο βίντεο ξεχωρίζουν τα ακόλουθα αξιοθέατα: 



1. Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΔΟΥΛΑ

Ο Σταυρός του Πεδουλά έχει ύψος 25 μέτρα.  Στη βάση του βρίσκεται παρεκκλήσι αφιερωμένο στην ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Κτίστηκε το 1984 στην κορυφή του λόφου της Φιδκιάς και δεσπόζει σε όλη την κοιλάδα της Μαραθάσας.


 




2. ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΡΙΝΗ 
H Παναγία η Βορινή, είναι ένα μικρό ξωκλήσι που κτίστηκε στα πρώτα χρόνια της Φραγκοκρατίας (13ο αι.) και είναι αφιερωμένο στην Ζωοδόχο Πηγή. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά του χωριού, στη συμβολή του ποταμού Μάραθου με τον μεγάλο παραπόταμό του.




3. ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
Η μεγάλη εκκλησία του χωριού, ο Ιερός Ναός της Προόδου του Τιμίου Σταυρού, έχει τη γιορτή της την 1η του Αυγούστου. Είναι κτισμένη σε πλάτωμα και με τα δύο κωδωνοστάσιά της δεσπόζει του χωριού. Ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς τρουλλαίου ναού. Εγκαινιάσθηκε το 1935.





4. ΤΟ ΒΡΥΣΙ
Μια φυσική πηγή, η οποία λέγεται ότι κρύβει το... μυστικό της μακροζωίας! Ευτυχώς ήπια πολλές φορές που τούτην την πηγή, αφού ήταν κοντά στα περβόλια της οικογένειας της μάμας μου, έτσι όποτε εμαζεύαμε τα κεράσια, εγεμώναμε και τα παγούρια μας




5. Ο ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ
Πρόκειται για παρεκκλήσι της δεκαετίας του '90 και βρίσκεται νοτιοανατολικά του χωριού, στην πλαγιά του βουνού μέσα σε βράχους, απ’ όπου και η επωνυμία του. Είναι αφιερωμένο στους Νεομάρτυρες της Λέσβου Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη, η μνήμη των οποίων τιμάται την Τρίτη της Λαμπρής.




6. Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ
Το πιο σημαντικό μνημείο του χωριού, η Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, του 1474, η οποία κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο εντυπωσιακές βυζαντινές εκκλησίες της Κύπρου με τοιχογραφίες απίστευτης τεχνικής. Ανήκει στην παγκόσμια κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ. Στο βίντεο δεν πολυ-φαίνεται, διότι, καθώς αιωρούνται καλώδια από πάνω, θα κινδύνευε να αυτοκτονήσει το drone μου!




Να' στε καλά φίλοι μου!

Κώστας Κακογιάννης


To βίντεο του Πεδουλά μπορείτε να το δείτε σε αυτά τα link:
Στο Facebook https://fb.watch/blQw5tbYkb/



Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

https://www.facebook.com/c.cacoyannis

https://www.instagram.com/cacoyannis

https://www.tiktok.com/@cacoyannis 

https://www.youtube.com/parakentro



Σχόλια

  1. Αααααα πολλά ωραίο!!!! Χρόνο να έχεις και διάθεση!! Φιλούθκια πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΓΝΩΡΙΣΑ ΤΟΝ ΠΑΜΠΟ ΚΟΥΖΑΛΗ - Κώστας Κακογιάννης

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑΣ Κώστας Κακογιάννης

ΠΩΣ ΓΝΩΡΙΣΑ ΤΟΝ ΞΕΝΑΚΗ Κώστας Κακογιάννης