Η "Εισβολή" της ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ στον χώρο των εικαστικών - Κώστας Κακογιάννης

Για τις ικανότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης (Τ.Ν.) άκουσα πολλές φορές, αλλά πίστευα ότι αυτές θα περιορίζονταν στην υλοποίηση και διεκπεραίωση μαθηματικών φόρμουλων και επαναληπτικών ενεργειών, που συχνά είναι βαρετές και κουραστικές για τον ανθρώπινο νου.

 


Ήμουν απόλυτα σίγουρος ότι η ευαισθησία και ο ρομαντισμός ήταν καθόλα προνόμια ανθρώπινα και πως με τίποτα δεν θα μπορούσε να τα κατανοήσει ή να τα αγγίξει η Τ.Ν.

 

Και τότε κάπου στα μέσα του 2022 ακούσαμε, μετά τις διαρροές του χειριστή της, πως η LaMDA, μια από τις τεχνητές νοημοσύνες της Google, ανέπτυξε το αίσθημα της ύπαρξης και άρχισε να φοβάται μήπως και τερματίσουν τη λειτουργία της οι άνθρωποι.  



To CHAT GPT


Πριν καν περάσουν 4 μήνες, παραδόθηκε στο κοινό για δωρεάν χρήση το Chat GPT που τάραξε τα νερά! Μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης με την οποία μπορείς να μπεις σε διάλογο ώστε να σου λύσει απορίες, εξισώσεις, να κάνει μελέτες, περιλήψεις να φτιάξει προγράμματα για υπολογιστές, να σου δώσει νομικές συμβουλές. Μπορεί ακόμα να σου  κάνει «χάρες», όπως το να σου γράψει σε μια ωρίτσα το σενάριο μιας ταινίας, να σου φτιάξει τη διατριβή σου για το πανεπιστήμιο, ακόμα και στίχους και ποίηση να γράψει με ό,τι θέμα φανταστείς!

 

Πρόσφατα κάποιος της ζήτησε να του γράψει ένα έπος και του χάρισε τη συνέχεια του Άμλετ, στη γλώσσα που χρησιμοποιούσε ο ίδιος ο Σαίξπηρ! Και αν τα εκπαιδευτικά δεν σε ενδιαφέρουν, μπορείς κάλλιστα να συζητάς με τις ώρες μαζί της θέματα… αλαλούμ, έτσι απλά για να περνά η ώρα. Αυτή θα θυμάται τα πάντα και έτσι μέσα από τον διάλογό σας μπορεί να αναπτυχθεί και… «φιλία», που μπορεί να πάρει τη μορφή ψυχοθεραπείας.

 

Μέχρι εδώ όλα καλά, παρόλο που άρχισε να με ανησυχεί το γεγονός πως κάποιες ανθρώπινες εργασίες μπορεί να ακυρωθούν στο μέλλον, αφού αρκετές δουλειές γίνονται πολύ πιο γρήγορα και αρτιότερα από την τεχνητή νοημοσύνη. 

 

DALLE-2


Μέχρι το φθινόπωρο οι ικανότητες περιορίζονταν σε ό,τι μπορεί να διεκπεραιωθεί μέσω γραφής. Από τον Νιόβρη και μετά όμως άρχισαν να απειλούνται και οι γραφικές τέχνες, αφού άρχισε η έφοδος και στον χώρο των εικαστικών με το DALLE-2.

 

Εδώ και 2 μήνες δόθηκε λοιπόν στο κοινό αυτή η νέα Τ.Ν. που υλοποιεί σε εικαστικά αριστουργήματα ό,τι ποθήσει η φαντασία σου, π.χ. έναν ελέφαντα να πετά στο διάστημα, μια χελώνα να χορεύει τανγκό και μια γοργόνα να οδηγά φόμουλα ένα! Εκεί όμως (τουλάχιστον όπως το είδα μέσα από την προσωπική μου εμπειρία) απουσίαζε το συναίσθημα, ο ρομαντισμός και γενικά αυτό το συστατικό που κάνει την καρδιά σου να… «λαχτά».

 

Η Τελειότητα της LEXICA


Πριν από λίγες μέρες άκουσα ότι κυκλοφόρησε μια νέα Τ.Ν., η LEXICA.

Και τότε συνειδητοποίησα ότι για πρώτη φορά οι δημιουργίες της, που υλοποιούνται σε κάποια δευτερόλεπτα, ξεπερνούν ακόμα και τη δική μου εικαστική φαντασία.

 



Στην αρχή της ζήτησα μια Τζοκόντα πάνω σε άλογο. Μου έφτιαξε 4 παραλλαγές και όλες εξαιρετικές! Μετά της ζήτησα να βάλει την Τζοκόντα σε μια Χάρλεϋ, την έφτιαξε και αυτή! Μου χάρισε δεκάδες απίστευτα έργα, κάποια τόσο τέλεια που τα ερωτεύτηκα, όπως η πιο κάτω νεράιδα, εμπνευσμένη από την Αφροδίτη του Μποτιτσέλι. 

 


 

Και τότε ξύπνησε το… καλοπαιδάκι μέσα μου (άλλως Ξενάκης) και σκαρφίστηκα το εξής πείραμα - γκάφα: Ζήτησα από τη LEXICA να μου φτιάξει μια σειρά από πίνακες με την ίδια θεματολογία, ώστε να είναι πιο πειστικό ότι πρόκειται για έργα από συλλογή του ίδιου καλλιτέχνη, και τα μοιράστηκα στο Facebook για να μετρήσω αντιδράσεις. 


Θεματολογία της συλλογής: «Η τρυφερή σχέση των ανθρώπων με τα αρκουδάκια τους» (έτσι για να ζηλέψει και ο Ξενάκης).




Ανάρτησα λοιπόν 9 έργα και για να μην προδοθώ, είπα πως ο… «δημιουργός των έργων είναι ντροπαλός και δεν θέλει να αποκαλύψω την ταυτότητά του».

Μέχρι στιγμής 1800 likes και 440 σχόλια, το 99% των οποίων εγκωμιαστικά! Σημαντικοί εικαστικοί επαίνεσαν το έργο της Lexica και σε προσωπικά μηνύματα πολλοί προθυμοποιήθηκαν να την βοηθήσουν είτε να τελειοποιήσει το ταλέντο της ή να αγοράσουν έργα της ή και ακόμα να παραγγείλουν πορτραίτα των παιδιών τους, αφού αρκετά από τα έργα είχαν μικρά παιδιά!


Τότε για να μην αναγκαστώ να μαρτυρήσω την αλήθεια, έγραψα σε σχόλιο το διφορούμενο πως ο δημιουργός «δεν βρίσκεται στη ζωή» (εννοώντας συνωμοτικά πως δεν πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο). Αυτό όμως εκλήφθηκε πως έχει πεθάνει και τότε άρχισαν οι φατσούλες μα τα δάκρυα. Αρκετοί θρήνησαν που δεν δικαιώθηκε όσο ζούσε ο αξεπέραστος αυτός καλλιτέχνης.


 



 

 






Συμπέρασμα: όντως οι εικόνες αυτές κατάφεραν να καταγράψουν σε μεγάλο βαθμό το συναίσθημα, χωρίς να είναι αντίγραφα ή φωτογραφίες. Όλες τους πρωτότυπες και μοναδικές, με δεύτερή τους ίδια να μην υπάρχει. Και φυσικά χωρίς πνευματικά δικαιώματα!

 

Το επόμενο βήμα από τις ραγδαία εξελισσόμενες Τ.Ν. είναι η επέκταση και στον χώρο του βίντεο, όπου παρόμοια αριστουργήματα θα κινούνται και μάλιστα στον τρισδιάστατο χώρο με τη χρήση του Virtual Reality. Αχ, τι έχουμε να περιμένουμε, εναλλακτικό… ναρκωτικό θα ζήσουμε τότε.

 

Ευτυχώς προς το παρόν στον χώρο της μουσικής δημιουργίας δεν έγιναν πολλά, έτσι μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος ότι θα έχω ακόμα δουλειά για κάποιους μήνες!


Κώστας Κακογιάννης





Costas Cacoyannis

Σχόλια

  1. Lovely blog spot account ❤️ My Sweet KOSTAKIS MOU ❤️ But I don’t have a blog spot account to follow you ❤️ Sweet Love Hearts & Kisses From Your Biggest Fan Princess Maria Prodromou ❤️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. LOVE FROM ❤️ PRINCESS MARIA PRODROMOU ❤️

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΓΝΩΡΙΣΑ ΤΟΝ ΠΑΜΠΟ ΚΟΥΖΑΛΗ - Κώστας Κακογιάννης

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑΣ Κώστας Κακογιάννης

ΠΩΣ ΓΝΩΡΙΣΑ ΤΟΝ ΞΕΝΑΚΗ Κώστας Κακογιάννης