Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑΣ Κώστας Κακογιάννης

 



Αυτό λοιπόν είναι το βίντεο που ετοίμασα κατά την επίσκεψή με τους γονείς μου στον ναό του Αγίου Αρσενίου στο χωριό Κυπερούντα την Κυριακή που πέρασε.  Αφού εκκλησιαστήκαμε, τον καφέ μας τον κέρασε η Στέλλα Χατζημιχαήλ, (μητέρα πρώην μαθητή μου) στο παραδοσιακό ξενοδοχείο τους στην Κυπερούντα, το «Λειβαδιά». Εκεί κατέγραψα και τον πατήρ Ιωάννη να μας αφηγείται την ιστορία της εκκλησίας του Αγίου Αρσενίου.


Τούτος ο ναός, μαζί με την Αγία Νάπα στη Λεμεσό, που σας επαρουσίασα πρόσφατα, για κάποιο ανεξήγητο λόγο μου προκαλεί  μια υπέρκοσμη κατάνυξη. Αν αυτό οφείλεται στην τέλεια ακουστική, στην αρχιτεκτονική, την ηχητική εγκατάσταση ή σε κάτι μεταφυσικό δεν το γνωρίζω. Σίγουρα όμως η παρουσία του πάτερ Ιωάννη, τον οποίο εκτιμώ βαθύτατα παίζει τεράστιο ρόλο.




"Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ"

μουσική & βίντεο 

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

στα φωνητικά η συνάδελφός μου φιλόλογος Ιωάννα Παπαδοπούλου

Η γυναίκα που προσκυνά στα πλάνα είναι η μαμά μου, η Ελενίτσα μας.



Λίγα λόγια για τον ναό:


Ο Ναός του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη, αποτελεί την εκπλήρωση ενός οράματος 70 χρόνων. Η πρώτη Ερανική Επιτροπή συστάθηκε το 1944 αφού η ανέγερση ενός μεγάλου ναού στην Κυπερούντα, ήταν επιβεβλημένη. Tο έργο, άρχισε να υλοποιείται, τον Μάρτιο του 2002 σε αρχιτεκτονικά σχέδια του Αντώνιου Πρωτοπαπά, με τη συμβολή του Εφημέριου της Κοινότητας Πατρός Ιωάννη Ιωάννου και του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου. Η πρωτη λειτουργία τελέσθηκε το 2008. 


Ο ναός αυτός αποτελεί μοναδικό δημιούργημα για τα δεδομένα της Κύπρου αφού αναβιώνει το ρυθμό που επικρατούσε στην Κύπρο κατά τον 5ο και 6ο αι. μ.Χ, της Παλαιοχριστιανικής Πεντάκλιτης Ξυλόστεγης Βασιλικής, θεμέλια του οποίου σώζονται σε αρχαίες πόλεις όπως στη Σαλαμίνα, στην Αμαθούντα, στο Ακρωτήρι, στο Μαραθόβουνο κ.α.


Τα τρία κλίτη του Ναού χρησιμοποιούνται για την τέλεση των Μυστηρίων, ενώ περιμετρικά τα δύο άλλα κλίτη, χρησιμοποιούνται για λιτανευτικούς κυρίως λόγους.


Οι 124 κίονες και πεσσοί με κορινθιακά κιονόκρανα δημιουργούν ένα αίσθημα ανάβασης και υπερβατισμού. Πάνω από κάθε κολώνα, στα μετάλλια, βρίσκονται μορφές των Αγίων Αποστόλων.

Το καλλιμάρμαρο δάπεδο της Εκκλησίας αποτελεί ένα κόσμημα, με συνδυασμούς χρωμάτων, λευκού, μπεζ, πράσινου και κόκκινου.


Η στέγη έχει 22 μέτρα ύψος. Πρόκειται για ένα ξύλινο κομψοτέχνημα με ψαλίδια από πεύκο Πίνδου και σε αυτήν οφέιλεται η εξαιρετική ακουστική του ναού.


Οι τεράστιες εικόνες (2.10 ύψος) του αγιογράφου Βάσσου Δημητρίου από την Κοζάνη στο τέμπλο του ναού καλωσορίζουν τους πιστούς από μακριά.  


Το καμπαναριό του Αγίου Αρσενίου έχει ύψος 34 μέτρα.  Τα 135 σκαλοπάτια του σε οδηγούν στην πλατφόρμα με τις 5 καμπάνες από την Παραμυθιά της Ηπείρου. 

 

ο Πατήρ Ιωάννης Ιωάννου μιλά για τον ναό του Αγίου Αρσενίου

ο Κώστας Κακογιάννης με τον πατήρ Ιωάννη Ιωάννου
μπροστά στο καμπαναριό του Αγίου Αρσενίου

ο Πατήρ Ιωάννης με τον Κώστα Κακογιάννη, τους γονείς του και την Στέλλα Χατζημιχαήλ 







https://www.facebook.com/c.cacoyannis

https://www.instagram.com/cacoyannis

https://www.tiktok.com/@cacoyannis 

https://www.youtube.com/parakentro

https://cacoyannis.blogspot.com 

https://linktr.ee/cacoyannis


Σχόλια

  1. Αγία Νάπα Λεμεσού
    Είναι η μόνη εκκλησία στην Κύπρο στην οποία νομίζω ότι είμαι στην Πόλη την πατρίδα μου.Τις Κυριακές που είμαι Κύπρο εκεί έρχομαι από Έρημη...Είναι η νοσταλγία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΓΝΩΡΙΣΑ ΤΟΝ ΠΑΜΠΟ ΚΟΥΖΑΛΗ - Κώστας Κακογιάννης

ΠΩΣ ΓΝΩΡΙΣΑ ΤΟΝ ΞΕΝΑΚΗ Κώστας Κακογιάννης